Karamelsaus
Gepubliceerd op december 30, 2024

Karamelsaus
INGREDIËNTEN
- ½ vanillestokje optioneel
- 35 milliliter water
- 200 gram suiker
- 20 gram boter
- 200 milliliter slagroom
- 20 gram ongezouten roomboter op kamertemperatuur
- snuf zout
Instructies
- Doe het water en de suiker in een hoge pan en breng het aan de kook. Laat het koken, zonder te roeren, tot een goudbruine karamel ontstaat.
- Doe de slagroom, boter, en zout in de pan en schraap eventueel de binnenkant van een half vanillestokje erbij. Verwarm dit tot net onder het kookpunt.
- Als de karamel goudbruin is voeg je het roommengsel eraan toe en roer dit goed door elkaar. Let op, dit kan flink spetteren! Laat de karamelsaus al roerend 1 tot 2 minuten doorkoken op laag vuur.
- Serveer de saus (lauw)warm of koud.
Notities
Tijdens het afkoelen wordt de karamelsaus dikker. Zeker als je de saus uit de koelkast haalt is het handig om deze iets op te warmen, zodat de karamelsaus mooi schenkbaar wordt.