Zalm met homemade teriyakisaus en noedels
Gepubliceerd op november 21, 2021

Zalm met homemade teriyaki en noedels
INGREDIËNTEN
Teriyakisaus
- 200 milliliter water
- 75 milliliter sojasaus
- 1 theelepel sesamolie
- ½ theelepel geraspte gember
- 1 theelepel geraspte knoflook
- 2 eetlepel honing
- 5 eetlepel bruine suiker
- 1 eetlepel maizena
- 50 milliliter water
Overig
- 4 zalmmoten
- 2 eetlepel sesamzaadjes
- 250 gram noedels
- 200 gram sugar snaps of peultjes
- olie om in te bakken
- zeezout
- extra sesamolie
- 1 rode peper fijngesneden
Instructies
Voorbereiding
- Verwarm de oven voor op 180℃ en zet een pan water op voor de noedels.
Teriyakisaus
- Meng in een klein pannetje 200 milliliter water, de sojasaus, sesamolie, gember, knoflook, honing en bruine suiker. Meng goed met een garde en breng aan de kook.
- Meng de maizena met 50ml water tot een klontvrij papje en klop dit rustig door de saus met de garde terwijl het net is gaan koken. Laat het zachtjes pruttelen totdat de saus net is ingedikt (geen stroop van maken!) en zet het vuur uit.
- In de tussentijd rooster je de sesamzaadjes even kort in een droge pan totdat ze gaan geuren, schep daarna in een bakje en laat afkoelen.
Zalm
- Schenk ⅓ van de saus in een bakblik en leg daar de zalmmoten op, daarover schenk je weer ⅓ van de saus.
- Zet het bakblik in de oven en laat de zalm in 18-20 minuten garen. Kwast de zalmmoten in die tijd een keer of 3 in met de teriyaki saus uit het blik. Zo wordt de zalm lekker ‘sticky’.
En verder
- Terwijl de zalm in de oven staat, kook je de noedels gaar volgens de aanwijzing op de verpakking.
- Roerbak de sugar snaps een paar minuten in een wok met olie en een snufje zout en zet daarna de pan uit.
- Doe de noedels terug in de pan waarin ze gekookt zijn en roer de sugar snaps en de laatste 1/3 van de saus erdoor.
- En als finishing touch nog een scheutje van die heerlijke sesamolie.
Serveren
- Verdeel de noedels over 4 kommetjes en leg daar een zalmmoot op.
- Bestrooi met sesamzaadjes en wat reepjes rode peper en serveer direct.
Notities
Voeg nog wat extra groente toe tijdens het roerbakken van de sugar snaps of peultjes. Bijvoorbeeld: rode (punt)paprika, kleine roosjes broccoli of lente-ui.