Zandkoekjes
Gepubliceerd op maart 13, 2021

Zandkoekjes
Basisrecept voor lekkere krokante zandkoekjes
Benodigdheden
- Mixer
- Bakplaat met bakpapier
- Deegroller
- Uitsteekvormpjes
INGREDIËNTEN
- 200 gram bloem
- 75 gram suiker
- 1 eidooier
- 1 zakje vanillesuiker
- 125 gram boter
- 1 eetlepel koud water
Instructies
- Doe de bloem, suiker en vanillesuiker in een kom.
- Voeg de in blokjes gesneden boter en de eidooier toe.
- Mix tot een kruimelig geheel.
- Voeg dan een eetlepel water toe en kneed het deeg met je handen tot een stevige bal. Is het nog erg droog? Voeg dan wat extra water toe. Is het juist erg plakkerig? Voeg dan wat bloem toe.
- Wikkel het deeg in plastic folie en leg het een half uurtje in de koelkast. Als het deeg koud is, krijg je een extra knapperig resultaat en is het deeg makkelijker te bewerken.
- Verwarm de oven voor op 175°C.
- Haal het deeg uit de folie.
- Bestrooi je werkplek met flink wat bloem en rol het deeg uit met de deegroller.
- Steek er vormpjes uit en leg ze op de bakplaat met het bakpapier. De koekjes lopen niet erg uit, maar het is wel goed om een beetje ruimte tussen de koekjes te laten.
- Bak de koekjes in 15 minuten goudbruin.
- Haal de bakplaat uit de oven en laat de koekjes erop afkoelen.
Notities
Tip: bewaar de koekjes in een afgesloten trommel, eventueel met een stukje keukenpapier op de bodem. Daar trekt het vocht in en daardoor blijven de koekjes krokant. Ook leuk: garneer de koekjes met glazuur of chocolade.