Ga terug

Crème Brûlée

Voorbereidingstijd 30 minuten
Bereidingstijd 30 minuten
Rusttijd 1 dag
Totale Tijd 1 dag 1 uur
Gang Nagerecht
Keuken Frans
Porties 4 toetjes

Benodigdheden

  • 1 grote ovenschaal
  • 4 schaaltje van 10 cm doorsnee
  • brander

INGREDIËNTEN
  

  • 12 eierdooier
  • 250 milliliter slagroom
  • 250 milliliter volle melk
  • 100 gram suiker
  • 4 eetlepels rietsuiker
  • 2 vanillestokje

Instructies
 

Voorbereiding van de Crème

  • Verwarm de slagroom en de melk in een pan op laag vuur terwijl de doorgaat met de volgende stappen.
  • Snijd de vanillestokjes over de lengte door en schraap met een mesje de zaadjes eruit. Voeg deze nu, samen met de vanillestokjes, toe aan de melk en room.
  • Klop de suiker met de eierdooiers goed door, tot alles wit begint te worden.
  • Als de room kookt verwijder je de vanillestokjes. Daarna voeg je de room al kloppend rustig toe aan de eiermix.
  • Laat de mix nu een nacht in de koelkast staan. Dit zorgt ervoor dat alle belletjes eruit gaan en de bovenlaag mooi glad wordt. Je kunt het ook na een half uur in de koelkast afmaken, maar dan heb je meer schuim op de Crème Brûlée, wat minder mooi is.

Afronding van de Crème

  • Verwarm de oven voor op 135℃
  • Verdeel het mengel gelijk over de schaaltjes en zet de schaaltjes in de braadslede. Vul de braadslede met heet water, om de schaaltjes au bain marie te verwarmen.
  • Zet de ovenschaal nu in de oven en verwarm de desserts in 30 minuten. Controleer of crème stevig is geworden door voorzichtig met een schaaltje te schudden. Wanneer de inhoud nog vloeibaar is, verwarm je ze nog wat langer.
    DE TIJDEN MOETEN NOG WORDEN HERZIEN!
  • Haal de bakjes vervolgens uit de oven, de crème mag nog iets wiebelen maar moet niet meer vloeibaar zijn. Laat ze afkoelen op kamertemperatuur en zet vervolgens minimaal 2 uur in de koelkast.
  • Bestrooi vlak voor het serveren met de overige suiker en brand met een brander lichtbruin. Laat het niet te donker worden anders wordt de smaak bitter.

Notities

Tips:
  • Mocht het ei toch zijn gaan stollen tijdens het toevoegen van de warme room, giet het mengsel dan door een zeef om de stukjes gestold ei er uit te zeven.
  • Wat is het verschil met crema catalana? Dit toetje lijkt namelijk heel veel op crème brûlée maar wordt gemaakt met melk i.p.v. en room en er wordt standaard een stokje kaneel toegevoegd en bij de crème brûlée is dat vanille.
Trefwoord Zoet