Ga terug

Gehaktbrood van de rookplank

BBQ Junkie
Voorbereidingstijd 2 uur
Bereidingstijd 45 minuten
Gang Hoofdgerecht
Keuken Belgisch
Porties 6 personen

INGREDIËNTEN
  

  • 600 gram half-om-half gehakt
  • 1 ui gesnipperd
  • 1 rode peper fijngesneden
  • 2 teen knoflook gesnipperd
  • 1 ei
  • paneermeel
  • peper
  • zout
  • 4 eetlepel all purpose barbecue rub (bijvoorbeeld Basis barbecue rub)
  • 4 eetlepel barbecuesaus
  • 2 eetlepel verse koriander fijngehakt
  • 1 eetlepel verse peterslie fijngehakt
  • flinke scheut ketjap
  • flinke scheut sojasaus
  • chilivlokken optioneel

Instructies
 

  • Bij het gebruiken van een rookplankje op de BBQ week ik het plankje eerst een paar uur in water. Dat doe ik zodat het plankje op de BBQ minder snel vlam vat en je de plank langer boven de hete kolen kunt gebruiken. Je kunt een rookplankje ook zonder te weken gebruiken, maar dan is het waarschijnlijk dat je het plankje gedurende de bereiding moet verplaatsen naar een minder hete of een indirecte zone.
  • Ligt de rookplank te weken? Dan is het tijd om het gehaktbrood voor te bereiden. Neem hiervoor een mengkom en doe hier het gehakt in. Voeg het ei, versgemalen peper en flink wat zout toe. Voeg de gesnipperde ui, de rode peper de tenen knoflook toe. Meng alle ingrediënten door elkaar en bekijk hoe nat het mengsel is.
  • Kun je een gehaktbrood vormen zonder dat het uit elkaar valt? Dan zit je goed. Valt het gehakt nog wel uit elkaar? Meng dan zoveel paneermeel als nodig door het gehakt om er voor te zorgen dat het gehaktbrood niet meer uit elkaar valt. Is dat het geval? Vorm er dan een mooi gehaktbrood van dat een stukje kleiner is dan je rookplankje. Pak het gehaktbrood in met vershoudfolie en leg het een uurtje weg in de koeling.
  • Steek een half uur later de BBQ aan en ga hierbij voor een combinatie van directe en indirecte hitte. Stel de BBQ in op een temperatuur van ongeveer 200℃.
  • Is de BBQ op temperatuur? Haal dan het gehaktbrood uit de koeling. Strooi de BBQ rub op een bord, haal het gehaktbrood uit de vershoudfolie en rol het door de rub. Haal vervolgens het rookplankje uit het water en laat het even uitlekken.
  • Leg nu het rookplankje eerst met de bovenzijde naar beneden op het rooster, direct boven de kolen. Laat de plank hier liggen tot de plank licht begint te roken. Draai de plank vervolgens om en leg het gehaktbrood er op. Steek de probe van je kernthermometer in het midden van het gehaktbrood en sluit de BBQ met de deksel.
  • Gaar het gehaktbrood nu tot een kerntemperatuur van 60℃. Check daarbij af en toe of de rookplank niet vlam vat. Is dat het geval? Verplaats het geheel dan naar het indirecte deel van de BBQ.
  • Is de kerntemperatuur van 60℃ bereikt? Neem dan de BBQ saus en de bastingkwast en bestrijk het gehaktbrood met de BBQ saus. Sluit de BBQ weer met de deksel en gaar het gehaktbrood door tot een kerntemperatuur van 65℃. Haal op dat moment het rookplankje met het gehaktbrood van de BBQ en bestrijk het nogmaals dun met BBQ saus.
  • Laat het gehaktbrood nu 5 minuten rusten en serveer het daarna. Eet smakelijk!
Trefwoord Rund, Varken