Ga terug

Pulled pork

Een Amerikaanse traditie, heerlijk langzaam gegaard. Gebaseerd op het recept van Beef & Steak en BBQ Helden.
Voorbereidingstijd 15 minuten
Bereidingstijd 10 uur
Rusten 1 uur
Gang Hoofdgerecht

Benodigdheden

  • Rookhout (appel of kers)
  • Aluminiumfolie
  • Twee vorken of 'bear claws'
  • Schaal
  • Eventueel koelbox en oude handdoeken

INGREDIËNTEN
  

  • 1000 gram Boston Butt of varkensnek zonder bot
  • 100 gram all purpose rub
  • 3 eetlepel olijfolie
  • 8 broodjes
  • 250 milliliter Smokey Sweet Barbecuesaus (of een andere BBQ saus)

Instructies
 

  • Smeer het vlees in met de olijfolie. Breng de rub ruim aan op alle zijden van het vlees.
  • Verhit de barbecue tot een temperatuur van tussen de 110 en 120 graden Celsius.
  • Plaats het vlees op indirect vuur en laat de temperatuur niet boven de 120 graden Celsius uitkomen. Plaats ook de smokerbox met het rookhout.
  • Laat het vlees nu braden tot een kerntemperatuur van 65 à 70 graden Celsius. Het zal nu ineens veel langzamer in temperatuur stijgen doordat het 'in the zone' of 'in het plateau' komt.
  • Verpak het vlees in aluminiumfolie, maar probeer de deksel hiervoor zo kort mogelijk te openen om zoveel mogelijk warmteverlies te voorkomen.
  • Laat het vlees nu verder opwarmen tot een kerntemperatuur van 92 graden Celsius.
  • Zodra deze temperatuur is bereikt kan het vlees van de barbecue worden gehaald.
  • Laat het vlees nu 30 tot 60 minuten rusten in het aluminiumfolie.
  • Plaats het vlees daarna in een grote schaal en voeg de barbecuesaus eraan toe.
  • Trek het vlees met twee vorken of 'bear claws' uit elkaar en meng het goed met de saus.
  • Serveer de pulled pork op de broodjes, samen met wat coleslaw.

Notities

Te vroeg gaar?
Als het vlees 92 graden heeft bereikt, pak je het stuk vlees in aluminiumfolie in. Daaromheen wikkel je wat oude handdoeken en het geheel stop je in een koelbox. Zo blijft het vlees nog uren op temperatuur en het doet ook nog eens wonderen voor de malsheid van de pulled pork.
Te veel gemaakt?
Na bereiding is de pulled pork nog 3 tot 4 dagen te bewaren in de koelkast en tot 3 maanden in de vriezer (of tot 10 maanden in een diepvriezer). Wil je de pulled pork opwarmen? Laat het dan helemaal ontdooien in de koelkast. Doe het vlees in een pan met deksel. Giet er een bodempje appelsap bij en warm het vlees langzaam op. Als de pulled pork goed heet is, kun je er nog wat extra barbecuesaus aan toevoegen.
Trefwoord Barbecue, Slowcook, Varken