Spareribs - Fall Off the Bone
RTL Niels
Heerlijke spareribs, langzaam gegaard in eigen sap en appelsap, afgelakt met een glace.
Voorbereidingstijd 20 minuten min
Bereidingstijd 3 uur uur
Totale Tijd 3 uur uur 20 minuten min
Gang Hoofdgerecht
Keuken Amerikaans
Glace
- 6 eetlepel barbecuesaus
- 3 eetlepel ketjap Manis
- 3 eetlepel honing
Voorbereiding (dag van te voren)
Verwijder het vlies van de ribben. Gebruik hiervoor de achterkant van een vork of lepel. Steek deze tussen een bot en het vlies en gebruik een stuk keukenpapier om het vlies los te trekken.
Spoel de ribben af en dip ze droog met keukenpapier.
Smeer de ribben in met de barbecue rub en laat deze minstens 2 uur (bij voorkeur een nacht) intrekken.
Barbecue voorbereiden (½ uur)
Garen (2 uur) ca. 180°C
Giet 100 ml appelsap per rib in de aluminium bak of braadslee. Leg de ribben met de bolle kant naar beneden erbij en dek deze goed (luchtdicht) af met aluminiumfolie. Hierna kunnen ze 2 uur indirect garen op ca. 180°. Let erop dat de botten het aluminiumfolie niet kapot prikken. Als je niet genoeg plek hebt, stapel de aluminium bakken of braadsledes dan op en voorkom directe verhitting. Ruil de bakken elk half uur van plaats om de temperatuur gelijk te houden.
De ribben zullen nu langzaam garen in hun eigen vocht. Hierdoor blijft de smaak van het vlees behouden en worden ze heerlijk mals. Laat de ribben zeker 2 uur afgedekt. De Amerikanen zeggen niet voor niets: “If you’re looking you ain’t cookin”.
Afgrillen (½ uur)
Na 2 uur (afgedekt) garen verwijder je de folie. Je zult zien dat de botten een stuk uit het vlees steken omdat het vlees zo gaar is dat het helemaal is teruggetrokken van de botten.
Leg de ribben met bolle kant naar beneden op de barbecue boven het vuur (directe methode). Smeer de holle kant van de ribben in met de glace en laat deze 7 minuten liggen.
Draai de ribben om en smeer de andere kant in met de glace en laat deze weer 7 minuten liggen.
Herhaal dit nog twee keer, zodat de ribben ongeveer een half uur gegrild zijn en beide kanten twee keer zijn voorzien van glace.
Trefwoord Barbecue, Slowcook