Risotto alla Milanese met paddenstoelen en bacon

Risotto alla Milanese

Francesca Kookt
Met paddenstoelen en bacon
Bereidingstijd 45 minuten
Gang Hoofdgerecht
Keuken Italiaans, Mediterraans
Porties 3 personen

INGREDIËNTEN
  

Risotto

  • 1 flinke klont boter + paar extra klontjes
  • 400 gram risottorijst
  • 1 scheut witte wijn optioneel
  • 1 flinke pluk saffraan 0,10 gram
  • liter warme kippenbouillon
  • 80 gram geraspte Parmezaanse kaas
  • 50 gram rucola
  • zout
  • peper

Paddenstoelen

  • 200 gram gemengde paddenstoelen
  • 1 eetlepel olijfolie
  • 2 takje tijm
  • 1 teen knoflook geperst
  • zout
  • peper

Bacon

  • 10 plak bacon

Instructies
 

Risotto

  • Snipper de ui.
  • Zet een pan op het vuur en verhit een royale klont boter.
  • Fruit de ui 5 minuten op laag vuur. De ui moet glazig worden, maar niet verkleuren.
  • Schep de risottorijst erdoor en bak 2 minuten mee terwijl je blijft roeren.
  • Schenk een flinke scheut witte wijn erbij en roer totdat de wijn bijna is verdampt (optioneel).
  • Meng de draadjes saffraan met 2 eetlepels bouillon in een bakje en laat even staan.
  • De pan met de rest van de bouillon zet je naast de risotto op het vuur. Schep een aantal soeplepels van de bouillon in de pan. Blijf geregeld roeren in het begin.
  • Zodra de bouillon bijna is verdampt, schenk je er weer een soeplepel bij en voeg het bakje bouillon met saffraan toe. Voeg bouillon toe totdat de rijst al dente is en het geheel nog romig is (als het gaat plakken, is de rijst niet meer al dente).

Bacon

  • Bak terwijl de risotto kookt de bacon krokant in een koekenpan zonder vet. Leg op een bord met keukenpapier en laat afkoelen.

Paddenstoelen

  • Maak de paddenstoelen schoon en hak ze grof.
  • Bak ze in een koekenpan met 1 eetlepel olijfolie.
  • Roer op het laatst de blaadjes van de tijm en het uitgeperste teentje knoflook erdoor en bak nog 1 minuut mee.
  • Breng op smaak met zout en peper.

Risotto

  • Als de risotto klaar is, zet je het vuur uit. Laat de pan op de pit staan en roer er een paar klontjes boter en de Parmezaanse kaas doorheen. Doe het deksel op de pan en laat de risotto 2 minuten rusten.
  • Prof en breng eventueel extra op smaak met zwarte peper.

Afronding

  • Snijd de plakjes bacon in dunne reepjes en meng door de risotto. Houd een paar reepjes over ter garnering.
  • Gebruik een serveerring om de risotto in te scheppen.
  • Garneer met wat blaadjes rucola en de gebakken paddenstoelen en wat reepjes bacon. Schaaf eventueel nog wat verse Parmezaanse kaas erover.
  • Serveer direct.

Add a Comment

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Recipe Rating